Savunma Sanayii Katkı Payı Düzenlemesi: Kredi Kartları, Gayrimenkul ve Araç Satışlarına Ek Vergi Geliyor!

Savunma Sanayii Katkı Payı Düzenlemesi Kredi Kartları, Gayrimenkul ve Araç Satışlarına Ek Vergi Geliyor!

AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulan “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi,” birçok yeni düzenlemeyi beraberinde getiriyor. Bu düzenlemeler arasında yüksek limitli kredi kartlarından, tapu işlemlerine, gayrimenkul satışlarına ve araç satışlarına kadar geniş bir yelpazede savunma katkı payı uygulamaları yer alıyor.

Teklif kapsamında, kredi kartlarının limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kart sahiplerinden yıllık 750 lira katılma payı alınacak. Tapu ve kadastro işlemlerinde gayrimenkul alım-satımlarında hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı 750 lira katkı payı tahsil edilecek. Ayrıca, noterlerde sıfır araç tescil işlemlerinde 3 bin lira, ikinci el araç satışlarında ise 1500 lira savunma sanayii katkı payı ödenecek.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu İçin Yeni Kaynaklar

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni yasa teklifiyle Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) kaynaklarının artırılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bu bağlamda, vergi beyannamelerinden ve gümrük idarelerine verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarının tamamı, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar bedel alınacak. Bu bedeller doğrudan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılacak.

Katkı Payı Uygulamalarının Kapsamı

Savunma sanayii için alınacak katkı payları geniş bir yelpazede uygulanacak:

  • Kredi Kartları: Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira katılma payı alınacak.
  • Tapu İşlemleri: Gayrimenkul satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer tapu işlemlerinde ise 375 lira katılma payı alınacak.
  • Araç Satışları: Noterlerde sıfır araç tescil işlemlerinde 3 bin lira, ikinci el araç satışlarında ise 1500 lira katkı payı ödenecek.

Bu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

MTV ve ÖTV’de Yapılan Düzenlemeler

Yeni düzenlemeler Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamını da genişletiyor. Motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletler ve motor gücü 6 kilovatın altında olan motosikletler MTV kapsamına alınacak. Bu düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa kayıt ve tescil edilecek taşıtlar için geçerli olacak.

Ayrıca, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanununda yapılan değişiklikle insansız hava araçları (dronlar), matrahı 5 bin liranın üzerinde olan kol ve cep saatleri ile eğlence amacıyla tasarlanan motorlu uçan oyuncaklara yüzde 20 ÖTV uygulanacak.

Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

Yeni yasa teklifiyle Vergi Usul Kanunu’nda da bazı değişiklikler yapılmaktadır. Teklife göre, muhasebe standartlarına göre “yapılmakta olan yatırımlar” hesabında takip edilen tutarlar enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak ve bu farklar özel fon hesabında gösterilecek. Yatırımın tamamlanmasının ardından bu tutarlar, 4 hesap dönemi boyunca eşit taksitlerle dönem kazancının tespitinde dikkate alınacak.

Eğer yatırım tamamlanmadan iş bırakılırsa ya da fon hesabındaki tutarlar başka bir hesaba aktarılırsa, bu tutarlar dönem kazancının tespitinde dikkate alınacak.

Savunma Katkı Payının Tahsilat ve Uygulama Süreci

Yasa teklifi, katkı paylarının tahsilatına ilişkin düzenlemeler de getiriyor. Katkı payları beyannamelerden alınan damga vergisi ile birlikte tahakkuk ettirilecek ve tahsil edilecek. Tapu ve kadastro işlemlerinden alınan katkı payları işlem yapılmadan önce vergi dairesine ödenecek. Ödeme yapılmadan işlem yapılması halinde, işlemi yapan memurlar ve işlem yaptıranlar müteselsilen sorumlu olacak.

Kredi kartlarına ilişkin katkı payı, kartın limitine göre belirlenecek ve kart hamillerine her yılın ocak ayında yansıtılacak. Bu pay, kart hamilinin banka ekstresinde gösterilecek ve tahsil edilecek.

Noterlerde yapılan işlemlerden alınacak katkı payları, noterlik ücreti ile birlikte tahsil edilecek. Bu katkı payları, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılacak.

Sonuç olarak, bu yeni düzenlemeler Türkiye’nin savunma sanayii yatırımlarını desteklemek için önemli bir kaynak yaratmayı amaçlarken, geniş bir kitleyi kapsayacak katkı payı uygulamaları ile savunma sanayiine ciddi bir finansman sağlanması hedefleniyor.

Exit mobile version