Öğle Uykusunun Beyne Etkileri Nedir?

ogle-uykusunun-beyne-etkileri-nedir.jpg

Uyku Neden Önemli?

Bütünsel sağlığımızda uyku hayati bir önem taşıyor. Vücudumuz uyku döngüsündeyken hücrelerimiz yenileniyor ve iyileşiyor. Fiziksel ve mental fonksiyonlarımızı geri kazanmamız için uyku iyileşmemize, hastalıkların ve stresin üstesinden gelmemize yardımcı oluyor. Yetersiz uyku bağışıklık sistemimizi bozarken bizi hastalıklara karşı güçsüz hale getirirken yeterli uyku belli kanser türleriyle savaşıyor, kardiyovasküler sağlığımızı koruyor, hassasiyeti azaltıyor ve metabolizmamızı geliştirerek kilo kontrolü sağlıyor.

Öğle Uykusunun Faydaları Neler?

Öğle uykusuna yatabilmek her ne kadar modern dünyada bir lüks olsa da muhteşem hissini hepimiz deneyimlemişizdir. Ancak muhteşem hissinin yanında bilimsel araştırmalar gün ortasında yapılan şekerlemenin beynimiz için oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Geceleri yeterince uyuyamıyorsanız gün ortasında kısa bir şekerleme zihinsel uyanıklığı ve motor performansı geliştiriyor. Bununla birlikte muhakeme ve reaksiyon süresini geliştirmekle kalmıyor ruh halimizi de iyileştiriyor.

Öğle Uykusu Kaç Dakika Olmalı?

Tabii ki her şeyde olduğu gibi fazla uyku da zararlı. Beyninize fayda sağlamak için uyuyorsanız bunun sağlıklı bir ölçüsü var.
-Öğle saatlerinde üzerinizde bir uyuşlukluk hissediyorsanız ve uyanmaya ihtiyacınız varsa ortalama 10-20 dakika şekerleme uyanmanıza yetecektir.
-Öfkeli veya stresli hissediyorsanız, okuduğunuz kitaptan önemli kısımları hatırlamak istiyorsanız 60 dakikalık bir şekerlemenin dürtüselliği azalttığı, öfke toleransını geliştirdiği ve ezberlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmış.
-Bunalmış ve bitkin hissediyorsanız kendinizi resetlemek için 90 dakikalık bir şekerlemeye ihtiyacınız var. 90 dakika yaratıcılığınızı, duygusal ve yöntemsel hafızanızı geliştirmekle kalmıyor; bütün bir uyku döngüsüne girdiğiniz için uyku sersemliği ihtimalini de azaltıyor.

Şekerleme Günün Hangi Saatinde Yapılmalı?

Erken uyananlar için 13.00 en iyi saat. Gece kuşları için ise 15.00 iyi bir saat. Ancak 16.00’dan sonra asla uyumamanız gerektiğini unutmamalısınız. Sağlıksız olmasının yanı sıra gece uykusunu da riske atıyor.

Exit mobile version