1. Haberler
  2. Eğitim Haberleri
  3. Milli Eğitim Bakanı Tekin: Medeniyet Kurucusu Nesiller Yetiştirme Vizyonu

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Medeniyet Kurucusu Nesiller Yetiştirme Vizyonu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Avrasya Bir Vakfı’nın düzenlediği Cumartesi Konferansları’nda önemli açıklamalarda bulundu. Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde, toplumu ve ülkesini imar eden şahsiyetler yetiştirmeyi ahlaki bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade etti. Bu bağlamda, milli ve manevi değerleri koruyan, insani değerleri benimseyen nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Eğitim Sistemi ve Öğretmen Sayısı

Bakan Tekin, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmenin bulunduğunu ve bunların yaklaşık 18 milyon öğrenciye hizmet ettiğini vurguladı. Bu rakamların, eğitimle ilgili her kesimin dikkatini çektiğini dile getiren Tekin, görevdeki öğretmenlerin %80’inin son 22 yılda atandığını kaydetti. Aynı dönemde yapılan derslik sayısının da iki katından fazla arttığını ifade eden Tekin, güçlendirme ve yıkım yapılan derslikleri de hesaba kattığında bu sayının yaklaşık üç katına çıktığını belirtti.

Müfredat Eleştirileri ve Revizyon İhtiyacı

Tekin, yurt içi ve yurt dışındaki akademik toplantılara katılarak öğretmenlerin müfredatla ilgili eleştirilerini topladıklarını anlattı. Uluslararası raporlarda, Türkiye’nin eğitim sistemine yönelik iki ana eleştiri öne çıkıyor. Birinci eleştiri, müfredatın 1980 ve 1990 yıllarındaki bilgi erişiminde sıkıntı yaşayan çocuklar için tasarlandığını, dolayısıyla modern eğitim sistemlerinin bilgi vermekten ziyade bilgiyi beceriye dönüştürme üzerine odaklandığını belirtiyor. İkinci eleştiri ise, zorunlu eğitim çağındaki öğrencilere hayatın ilerleyen dönemlerinde alacakları eğitim seçeneklerini göz önünde bulundurmadan her şeyi burada vermeye çalışıldığıdır. Bu durumun, çocukların yalnızca ezber bilgileri öğrenmelerine ve bu bilgilerin işe yaramadığı hissine yol açtığını kaydeden Tekin, eğitim sisteminin işlevselliğinin sorgulanmasına neden olduğunu ifade etti.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Hedefler

Tekin, müfredatın revize edilmesi gerektiğine dair akademik çalışmaların biriktiğini vurgulayarak bu yönde çalışmalar yapmaya başladıklarını duyurdu. Eğitimde kendi milli manevi değerlerini ve toplumsal birliği sağlayacak temel değerlerin müfredata entegre edilmesini hedeflediklerini ifade eden Tekin, bu yeni yaklaşımı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli olarak adlandırdıklarını söyledi.

Bu model ile yetkin ve erdemli bireyler yetiştirilmesini önceliklendiren Tekin, beceri odaklı bir eğitim sistematiği geliştirdiklerini belirtti. Gündelik yaşamla bağlantı kuran, sadeleştirilmiş içerik sunan ve her bireyin farklı özelliklerini dikkate alan bir eğitim süreci oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, müfredatı %35 oranında sadeleştirdiklerini kaydeden Tekin, ahlaklı, erdemli, eleştirel düşünebilen ve medeniyetin gelişimine katkı sağlayan nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

İnsanı Merkez Alan Bir Eğitim Yaklaşımı

Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temelinin insana dayandığını belirtti. Hedeflerinin iyi bireyler yetiştirmek olduğunu ifade eden Tekin, insanın zihinsel, duygusal, bedensel, sosyal ve manevi yönlerini bir bütün olarak ele aldıklarını aktardı. Milli ve manevi değerleri yücelten, insanlık için faydalı olan değerleri benimseyen nesiller yetiştirmek için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Son olarak, medeniyetin temel kavramlarını göz önünde bulundurarak, akıl, duygu, nefis ve vicdan dengesini gözeten bir eğitim programı oluşturmaya çalıştıklarını belirten Tekin, bu doğrultuda çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Medeniyet Kurucusu Nesiller Yetiştirme Vizyonu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!