1. Haberler
  2. Finans Haberleri
  3. Bakan Bolat’tan Dış Ticaret Açığı Açıklaması: 14 Ayın 11’inde Azalma

Bakan Bolat’tan Dış Ticaret Açığı Açıklaması: 14 Ayın 11’inde Azalma

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayına ilişkin dış ticaret verilerini Ankara’da açıkladı. Bakan Bolat, yaptığı değerlendirmelerde, “Eylül ayında dış ticaretimizde dengelenmenin devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu durumdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İlk dokuz ayın verileri de olumlu bir seyir izlediğimizi göstermektedir,” ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisi, 2023 yılında dünya genelinde zayıf bir büyüme yaşandığı bir dönemde %5.1 oranında büyüme kaydetmişti. Birinci çeyrekte %5.3’lük bir büyüme gerçekleştirilirken, bu büyümenin 2.5 puanlık katkısının net ihracattan geldiği belirtildi. Ancak ikinci çeyrekte iç talepteki yavaşlama nedeniyle büyüme hızı %2.5 seviyesine düşmüş ve bunun %1.3’lük kısmı da net ihracatın katkısıyla gerçekleşmiştir.

Eylül ayı ihracatı ise 22 milyar 7 milyon dolar olarak belirlenmiştir. İhracatçılarla birlikte yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Bakan Bolat, bu rakamın bir önceki yıla göre %1.8’lik bir azalma olduğunu, ancak bunun temel sebebinin takvim etkisi olduğunu ifade etti.

Bakan Bolat, takvim etkisinin bazen olumlu bazen de olumsuz katkılar sağlayabileceğini belirtti. Geçtiğimiz yıl eylül ayında 5 Cuma günü bulunurken, bu yıl eylülde 5 Pazar günü olduğunu hatırlattı. Bu durumun negatif takvim etkisinin yaklaşık 1 milyar dolara tekabül ettiğini belirten Bolat, “Eğer bir Pazar günü eksik olsaydı, 600 milyon dolar ihracat artışını müjdeleyecektik,” dedi.

Dış ticaret açığındaki bu olumlu gelişmeler, Türkiye’nin ekonomik görünümündeki dengelenme ve ihracatın artırılması yönündeki çabaların sonuç verdiğini göstermektedir.

Bakan Bolat’tan Dış Ticaret Açığı Açıklaması: 14 Ayın 11’inde Azalma
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!