1. Haberler
  2. Eğitim Haberleri
  3. MEB’den Kapatma Kararı: Amacı Dışında Faaliyet Gösteren Kurslar Hedefte

MEB’den Kapatma Kararı: Amacı Dışında Faaliyet Gösteren Kurslar Hedefte

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kişisel gelişim kursları adı altında, resmi izinleri olmadan eğitim hizmeti sunan kurslar hakkında gelen şikayetler üzerine harekete geçti. MEB, bu kursların kapatılması için gerekli işlemleri başlattı. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner, 81 il valiliğine gönderdiği yazıda, bu kursların yasalar çerçevesinde faaliyet göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Bakanlık, resmi izni “kişisel gelişim kursu” olarak almış ancak öğrencilere lise ve yükseköğretime geçiş sınavlarına hazırlık amacıyla faaliyet gösteren kursların kapatılması için gerekli adımları atmaya başladı. Yetkililer, resmi izinler olmadan bu tür kursların açıldığına dair çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti. Bunun üzerine Güner, valiliklere yönelik yazısında, eğitim faaliyetlerinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na uygun olarak devlet gözetiminde yürütülmesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetim yetkisine de vurgu yapıldı.

Denetim ve Yaptırımlar

Yazıda, “özel öğretim kursları,” “sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri” gibi kategoriler altında faaliyet gösteren kursların denetimlerinin valiliklerce titizlikle gerçekleştirilmesi istendi. Bu kursların ruhsatlarının iptaline ilişkin düzenlemeler de açıkça belirtildi.

Ayrıca, kurum açma iznini amacı dışında kullanan kuruluşlar hakkında 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca işlem yapılacağı kaydedildi. Bu kanuna göre, iki yıl içinde faaliyete başlamayan veya izinsiz ara veren kursların izinleri iptal edilecek.

Gelecek Adımlar

MEB, amacı dışında faaliyet gösteren kişisel gelişim kurslarının yanı sıra, uygun olmayan kayıt alan sosyal etkinlik ve gelişim merkezlerinin de faaliyetlerine son verecek. Farklı bir kurum türünde faaliyet göstermek isteyenlerin gerekli şartları yerine getirerek dönüşüm sağlaması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde, izinlerini amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatları kanun hükümleri doğrultusunda iptal edilecektir. Bu konuyla ilgili bilgilendirmenin bu yıl içinde yapıldığı hatırlatıldı.

Bu karar, eğitim kalitesinin artırılması ve kursların belirlenen amaçlar doğrultusunda hizmet vermesinin sağlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

MEB’den Kapatma Kararı: Amacı Dışında Faaliyet Gösteren Kurslar Hedefte
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!