Kurdeşen, tıp literatüründe ürtiker olarak da adlandırılan, ciltte ani olarak başlayan kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklık gibi belirtilere neden olan bir deri rahatsızlığıdır. Mast hücrelerinden salınan histamin gibi maddelerin etkisiyle ortaya çıkan kurdeşen, genellikle cildin farklı bölgelerinde görülebilir ve akut ya da kronik seyir gösterebilir. Kurdeşen, enfeksiyon hastalıkları, ilaçlar ve gıdalar gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir.

Kurdeşen, derinin ani olarak kızarıp kabarmasıyla kendini gösteren ve oldukça rahatsız edici olabilen bir deri hastalığıdır. Mast hücrelerinden salınan histamin gibi maddelerin etkisiyle ortaya çıkan bu durum, genellikle kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Kurdeşen, akut ve kronik olmak üzere iki şekilde seyredebilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler! Soğuk Algınlığına Karşı 7 Güçlü Silah Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler! Soğuk Algınlığına Karşı 7 Güçlü Silah

Akut kurdeşen, genellikle alerjenlere bağlı olarak ortaya çıkar ve 6 haftadan kısa bir süre içinde kendiliğinden geçebilir. Bunun yanı sıra, kronik kurdeşen ise 6 haftadan uzun süren ve tedavi gerektiren bir durumdur. Kronik kurdeşen, genellikle fiziksel nedenlerden kaynaklanır ve 1-5 yıl boyunca devam edebilir.

Kurdeşenin nedenleri arasında alerjen gıdalar, ilaçlar, enfeksiyonlar, stres ve çevresel faktörler bulunur. Tedavi yöntemleri arasında alerjenlerden kaçınma, antihistaminik ilaçlar, kortikosteroidler ve immünosüpresif ilaçlar yer alır. Ancak tedavi, hastalığın tipine ve şiddetine göre değişebilir.Kurdeşen (1)

Kurdeşen cilt üzerinde kısa süreli bir rahatsızlık yaratabileceği gibi bazı durumlarda uzun süreli ve tedavi gerektiren bir hastalık olabilir. Bu nedenle, belirtiler ortaya çıktığında bir dermatologdan yardım almak önemlidir.

Anjioödem Nedir?

Kurdeşenin bir türü olan anjioödem, derinin alt tabakalarında ortaya çıkan şişliklerle karakterizedir. Bu durum, genellikle dudaklar, göz kapakları, el ve ayak tabanları gibi bölgelerde meydana gelir. Anjioödem, genellikle kurdeşen ile birlikte görülür ve histamin gibi maddelerin etkisiyle damar dışına sıvı akışının artması sonucu oluşabilir.

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşenin nedenleri çeşitli olabilir. Alerjen gıdalar, ilaçlar, enfeksiyon hastalıkları, fiziksel uyaranlar ve stres gibi faktörler kurdeşenin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı durumlarda ise kurdeşenin nedeni tam olarak belirlenemez ve bu durumda kronik kurdeşen olarak adlandırılır.

Kurdeşenin Belirtileri Nelerdir?

Genellikle ciltte ani olarak başlayan kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklıklardır. Bu belirtiler genellikle pembe ya da kırmızı renkte lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Kurdeşenli bölgeye basıldığında lezyonlar beyazlaşabilir. Ayrıca, belirtiler genellikle birkaç saat içinde ortaya çıkar ve birkaç saat içinde geçebilir. Ancak, bazı vakalarda belirtiler uzun sürebilir ve kronikleşebilir. Kurdeşenle birlikte, anjioödem adı verilen ve dudaklar, göz kapakları, el ve ayak tabanları gibi bölgelerde şişliklere neden olan bir durum da görülebilir.